sobota, 9 lutego 2013

Stawiamy na blaty kuchenne

Teraz zajmiemy się kolejną istotną kwestią, z którą tym razem mamy do czynienia w naszych kuchniach. Blaty kuchenne również pełnią dziś istotną rolę dekoracyjną, dlatego napiszę słów kilka o ich rodzajach, ale wcześniej zastanowimy się na co zwrócić uwagę podczas wyboru i zakupu.


Każdy pragnie, żeby jego domowa kuchnia (mam na myśli wnętrze rzecz jasna), stanowiła idealnie zsynchronizowaną całość, skomponowaną w sposób bezpretensjonalny. Zwróćmy więc uwagę, aby nasze blaty kuchenne dopasowane były do reszty mebli w tym pomieszczeniu. Jeśli będzie w pobliżu okna, niech współgra z parapetem. Może być podobnie wykończony, albo celowo skontrastowany. Od tego powinniśmy wyjść przede wszystkim. Następnie optymalne dobierzmy parametry wielkościowe. Muszę być dopasowane w taki sposób, aby uwzględnić najlepszą ergonomię użytkowania. I tak... Blaty kuchenne umieszczamy na standardowej wysokości 80-90cm. Jeśli chodzi o szerokość, to za minimalną przyjmuje się 60cm. Oczywiście im większa tym lepiej. Zajmijmy się teraz podziałem naszych głównych bohaterów.

blaty kuchenne

Blaty kuchenne – najpopularniejsze typy


Wyróżniamy dość szeroki podział ze względu na materiał z jakiego utworzony jest blat. Napiszmy o tych najpopularniejszych. Blaty kuchenne wykonujemy z drewna (duża odporność na wysokie temperatury, wilgoć i chemikalia), z kamienia (bardzo drogie, ale łatwe w utrzymaniu czystości i dość odporne i trwałe), z płyty MDF i laminowanej (popularne i tanie, odporne i łatwe w czyszczeniu). To najbardziej znane rodzaje, bo są i takie jak: metalowe, z ceramicznych płytek, czy z kompozytów. Ale to już mniej spotykane i rzadziej wykorzystywane typy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz