Teraz zajmiemy się
kolejną istotną kwestią, z którą tym razem mamy do czynienia w
naszych kuchniach. Blaty kuchenne również pełnią dziś
istotną rolę dekoracyjną, dlatego napiszę słów kilka o ich
rodzajach, ale wcześniej zastanowimy się na co zwrócić uwagę
podczas wyboru i zakupu.
Każdy pragnie,
żeby jego domowa kuchnia (mam na myśli wnętrze rzecz jasna),
stanowiła idealnie zsynchronizowaną całość, skomponowaną w
sposób bezpretensjonalny. Zwróćmy więc uwagę, aby nasze blaty kuchenne dopasowane były do reszty mebli w tym pomieszczeniu.
Jeśli będzie w pobliżu okna, niech współgra z parapetem. Może
być podobnie wykończony, albo celowo skontrastowany. Od tego
powinniśmy wyjść przede wszystkim. Następnie optymalne dobierzmy
parametry wielkościowe. Muszę być dopasowane w taki sposób, aby
uwzględnić najlepszą ergonomię użytkowania. I tak... Blaty
kuchenne umieszczamy na standardowej wysokości 80-90cm. Jeśli
chodzi o szerokość, to za minimalną przyjmuje się 60cm.
Oczywiście im większa tym lepiej. Zajmijmy się teraz podziałem
naszych głównych bohaterów.
Blaty kuchenne – najpopularniejsze typy
Wyróżniamy
dość szeroki podział ze względu na materiał z jakiego utworzony
jest blat. Napiszmy o tych najpopularniejszych. Blaty
kuchenne wykonujemy z drewna
(duża odporność na wysokie temperatury, wilgoć i chemikalia), z
kamienia (bardzo drogie, ale łatwe w utrzymaniu czystości i dość
odporne i trwałe), z płyty MDF i laminowanej (popularne i tanie,
odporne i łatwe w czyszczeniu). To najbardziej znane rodzaje, bo są
i takie jak: metalowe, z ceramicznych płytek, czy z kompozytów. Ale
to już mniej spotykane i rzadziej wykorzystywane typy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz